Dva roky pražské Medovinárny

Jiří Pouček byl vždy znám jako ctitel a znalec medoviny. Můžete jej občas potkat na různých akcích či přednáškách, přednášel o medovině dokonce i na Pražských včelařských setkáváních v prosinci r. 2015, a to na téma O rozmanitosti české a slovenské medoviny po roce 1990. Od té doby jsme v celkem pravidelném kontaktu. 

Léta snil o místě, kam by shromáždil to nejlepší, co kdy potkal, viděl i ochutnal. Až v r. 2016 se mu ten sen splnil. Otevřel v Praze v ulici Na Zderaze prostor tehdy zvaný Muzeum medoviny.

A v tomto nově upraveném prostoru začal pořádat rozličné akce, ochutnávky, degustace, informační večery, akce pro různé skupiny zájemců. S výrazným akcentem na informování a kvalitu. To jsou cíle, které v našem malém rybníčku nejsou zrovna moc časté.

Později svůj prostor přejmenoval na Medovinárna, to podle toho, jak se mu pod rukama vyvíjel … http://www.muzeummedoviny.cz/

Informace o Medovinárně najdete také na portále Včelaři sobě rubrice o zajímavých včelařských místech http://www.vcelarisobe.cz/2018/05/medovinarna/

A v pátek 29. 6. spolu s přáteli a příznivci tento unikátní projekt i prostor slavil dvouleté výročí existence. Před vchodem se netlačili novináři, neblýskaly blesky fotografů, nepípaly diktafony, nekřičeli přes sebe funkcionáři.

Přišli ale přátelé a ti, kdo prostě přijít chtěli. A mohli ochutnat z dnes již opravdu unikátní nabídky velice kvalitních medovin, medových vín … Byl i med, a to i z plástů. A adjustovaný plástečkový med, u nás nepříliš nabízený, jinde ale v nabídce často, ba běžně, protože žádaný …

A jelikož redakce portálu Včelaři sobě byla u toho také, dovolujeme si nabídnout něco fotografií i s jistým časovým během, neb akce trvala celé odpoledne (autoři: J. Pouček a J. Matl) …

A když už jsme tam byli: no – nezeptejte se na řadu zajímavých věcí, které se vám u skvělé medoviny v tomto zajímavém prostoru začnou honit hlavou … A tak jsme požádali kolegu Poučka o krátký rozhovor.

Muzeum medoviny (či nově spíš Medovinárna) funguje právě 2 roky. Co ty dva roky přinesly? Tak trochu narážím na i na změnu názvu …

Jiří Pouček: Původní záměr vybudovat v zadní části provozovny expozici o výrobě medoviny, tzv. „Muzeum medoviny“, se doposud nepodařilo dokončit – z nedostatku času a financí. Současně jsme zjistili, že je stejně pro všechny nejdůležitější část prodejní a hlavně degustační.

Bylo pro nás také od počátku prioritní finančně stabilizovat provozovnu, protože zejména první rok byl hodně tvrdý a nejistý. Objevil jsem současně i název Medovinárna, který je v tuto chvíli výstižnější a původní označení Muzeum medoviny pomalu opouštíme. Na tom, co děláme, se ale nic nemění. I na tom, že chceme vše dokončit dle původních plánů.

Splnily se původní plány, naplnila se počáteční očekávání?

Přiznám se, že jsem čekal větší zájem lidí tady v Praze, zejména co se týče medu a včelích produktů, ale i řízených degustací. Je to ale asi tím, že jsme zcela nový koncept a jiná prodejna medovin nikde nefunguje. A lidé ji vlastně ani nehledají. Také poptávka po medovině je hodně sezonní.

Celkově to naštěstí vyrovnává zahraniční klientela, pro které jsme celosvětovou raritou, protože nehledají „umělý“ obchůdek postavený jen pro cizince na hlavní turistické třídě. Po nějakém čase k nám přestali chodit lidé, kteří hledají levnou medovinu s cukrem za 120 korun a držíme si zákazníky, kteří chtějí tu nejvyšší kvalitu a chtějí ochutnávat stále nové druhy a speciality. Máme přes 400 členů našeho Klubu přátel.

Co se týče plánů, tak jsme žádné větší radikální změny od počátku nedělali, stále rozšiřujeme sortiment a přizpůsobujeme jej tomu, co zákazníci vyhledávají. Prostě aby každý odešel spokojený.

Jak se odrazí se současné zkušenosti na dalším životě Medovinárny?

Pokračujeme dále tak, jak to děláme nyní, a nebudeme polevovat. Musíme se více soustředit na ty věci, které fungují, protože jsme dost často v minulosti investovali energii do činností, které nám nevydělaly ani na chleba. Až na několik výjimek jsme proto letos zcela opustili stánkové akce anebo účasti na aktivitách, které se drží jen díky dotacím.

V diskusích se často zmiňuje kvalita medoviny. V zahraničí je hodně určována řadou soutěží, z nichž mnohé si získaly značný kredit, a ocenění získané na nich je velmi respektované i marketingově dobře využitelné.

Je možné něco podobného pořádat i v tuzemsku?

Pro výrobce medovin je ocenění v soutěži velmi důležité, protože na to velmi dobře slyší zákazníci. Ano, někdy neumí úplně rozlišit, jak je která soutěž prestižní, ale je několik světových soutěží, kde ocenění hodně znamená – například Mazer Cup https://mazercup.org/ v USA anebo Apimondia https://www.apimondia.com/en.

U českých soutěží je problém, že to jsou lokální soutěže nebo soutěže zaměřené na včelaře – domácí výrobce, kde nemáte garanci žádného odborného ohodnocení, protože to dělají nadšenci ve volném čase a zadarmo.

Na regionálních soutěžích dost často hodnotí samotní návštěvníci metodou „chutná“ / „nechutná“. Posílat vzorky nějakých speciálů do tuzemských soutěží je absolutní riziko. Mnozí pořadatelé soutěží dokonce ani neznají všechny druhy medovin, odlišné způsoby výroby apod., opakovaně nacházím zcela špatně zařazené vzorky do kategorií. Nicméně v České republice je cca 50 komerčních výrobců, další stovky hobby výrobců, kteří vyrábějí velmi kvalitní medovinu. A máme celosvětově pravděpodobně nejkoncentrovanější výrobu medoviny.

Postavit nějakou celorepublikovou soutěž, ale i třeba sjednotit výrobce medovin do nějakého svazu (spolku) pro prosazování společných zájmů nebo sdílení zkušeností, to považuji za něco, co tu hodně chybí a co by zvýšilo prestiž kvalitní medoviny a poptávku po ní.

Za informační portál Včelaři sobě se ptal a za odpovědi velmi děkuje J. Matl

5 komentářů

  1. Jiří Matl Autor článkuReagovat

    Jestli smím iniciovat diskusi, tak mě velmi zaujala zmínka, jež naznačuje, že v podstatě větší zájem projevili návštěvníci odjinud než z tuzemska. To je podle mého docela dobrý námět k debatě, která vposledku může jít i na samotnou dřeň oboru i tématu … Měli bychom k ní odvahu?

    • VaT Reagovat

      No tak to si mi Jiří připomněl jak jsem onehdy vytáhl svojí první vlastnoruční medovinu a jal jsem se nalévat ségře a ona mi povídá: „medovina? to mi nenalejvej, to mi nepijem…“. Jinak jsem nedávno odchytil dva sousedy když jsem stáčel nedávno demijón , posadil jsem je ke stolu a nalil jim vzorek. Tvářili se všelijak, a potom mi soused povídá: „na první napití hrozný, ale dalo by se na to zvyknout…“. Takže asi tak to je s medovinou mezi prostým lidem. Co já vnímám kolem, tak medovina má za poslední léta strašně pochroumané renomé tím šmejdem co se běžně prodává. Vlajková honkusní loď bude asi dolská medovina, protože ta se ještě navíc tváří jako nějaký etalon. Já osobně vnímám medovinu jako něco co se dá s chutí popít a maká to, takže nějaký mediálně marketingový humbuk kolem běžných věcí – v tomhle případě medoviny – je mi osobně cizí, nicméně přeji majitelům Medovinovny hodně štěstí a úspěchů. Koneckonců jestli se jim povede nějaká osvěta, tak to může mít za pár let vliv i na odbyt drobných výrobců, kteří chápou medovinu jako nápoj vyrobený z medu, a ne jako libovolnou sladkou s prominutím sračičku s šestiúhelníkem na etiketě.

      • Jiří Matl Autor článkuReagovat

        Ahoj, Václave, v tuzemsku panuje povědomí, že medovina musí být sladký hubolep … Když nám před časem na jedné z výstav kolega Pouček vyprávěl, kolik toho objel a ochutnal v Čechách, v Moravě, na Slovensku, v Polsku, Německu …, aby našel to, co považuje za dobré do své sbírky, jen jsme koukali. A když pak otevřel dnešní Medovinárnu a my viděli ten rozsah a to široké spektrum výrobců, tak nám spadla čelist … Je fakt, že dolskou jsme tam nenašli a hořce, ba až mandlově jsme zaplakali … „-D
        Ale viděli jsme např. řadu docela kuriozit (právě proto jsme se v rozhovoru bavili i o těch soutěžích), kdy jedna medovina měla na vinětě jednak logo ocenění z prestižního Mazer Cupu a vedle toho ocenění ze soutěže medovin v Ořechu … Což vůbec není nic proti tamním hodnotitelům či proti kritériu chutná/nechutná …

  2. Jan Picha Reagovat

    Zdravím, včelaři, doporučili byste mi nějakou dobrou knihu ohledně výroby medoviny? Rád bych se po svých pár pokusech zase posunul trochu dál. Díky a včelám a medovině zdar.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *